Šķidrumu, kas atrodams zirņu un pupiņu burkās, sauc par akvafabu. Tas reti tiek uzskatīts par kaut ko vērtīgu, un parasti tas tiek izliets izlietnē.
Bet velti – tas ļoti noder ēdiena gatavošanā. Pastāstīsim, kādu lomu šis šķidrums spēlē ēdiena gatavošanā un kādos ēdienos tos var izmantot.
Nedaudz no vēstures
Pirmo reizi akvafabas unikālās īpašības izpētīja franču veģetārā uztura pētnieks Džoels Rosels. Viņš vērsa uzmanību, ka ūdens, kas paliek pēc pākšaugu vārīšanas, pārvēršas putās, kas vizuāli līdzīgās olas baltumam.
Vēlāk izrādījās, ka tas ne tikai izskatās pēc olas baltuma, bet nebūt nav sliktāks par to. To var izmantot mīklā olas vietā.
Šķidrumu sauca par akvafabu – tulkojumā no latīņu valodas “aqua” nozīmē “ūdens”, bet “faba” – “pupas”.
Kāpēc lieto akvafabu? Pirmkārt, tā var pilnībā aizstāt olas baltumu dažādu ēdienu gatavošanā, kas ir lieliska ziņa vegāniem, kā arī cilvēkiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nevar ēst vistu olas.
Arī interesanti: Es vairs nemokos ar odu un knišļu kodumiem: zvejnieki ieteica lielisku tautas līdzekli
Tāpat šķidrumam ir savelkoša, želeju veidojoša, putojoša un biezinātāja funkcijas, tāpēc tas var noderēt daudzos kulinārijas procesos.
Lai iegūtu akvafabu, jūs varat vienkārši vārīt pupiņas vai zirņus. Bet ir vienkāršāks veids – notecināt šķidrumu no konservētu pupiņu vai zirņu bundžas. 30 mililitri aizvieto vienu vidēja lieluma proteīnu.
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Tevi noteikti interesēs
- “Esmu strādājis lietotu preču veikalā 7 gadus”: atklāju, no kurienes rodas lēts apģērbs un ko nevajadzētu pirkt
- “Aukstais Pilnmēness” – gada skaistākais Mēness debesīs pacelsies 4. decembrī: senas tradīcijas arī senajiem latviešiem
- Saeima atbalsta jaunu likumu: no nākamā gada 1. jūlija mainīsies cenas vairākiem pārtikas produktiem (+ VIDEO)
- Debešķīgas brokastis, kas gatavas dažu minūšu laikā: ar recepti padalījās mans draugs itālis
- Kā pareizi novembrī apsegt rozes, lai tās viegli pārziemotu un priecētu ar krāšņiem ziediem pavasarī
- Cilvēki, kas dzimuši šajos datumos, šajā pasaulē ieradušies ar lielāku mērķi – viņiem ir “senas un gudras” dvēseles









